Πόρτα ανοιχτή – Θεραπευτική Κολύμβηση

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ξεκίνησε το 1990 ένα από τα πρώτα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης στον ελληνικό χώρο.

Με την εγκατάστασή μας στο Κέντρο Πόρτα Ανοιχτή και μετά από συστηματική προετοιμασία και εκπαίδευση τριών εκπαιδευτών στη μέθοδο Halliwick, και ενός βοηθού στην ναυαγοσωστική, αρχίσαμε και πάλι, το 2008, να προσφέρουμε στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση το πρόγραμμα αυτό στην κλειστή πισίνα του Κέντρου μας. 

Η θεραπευτική κολύμβηση προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας. Μέσα στο νερό το μυϊκό σύστημα δραστηριοποιείται με μεγάλη ένταση, βοηθώντας τα άτομα με σπαστικότητα να εκτελέσουν κινήσεις που δεν θα τους ήταν δυνατό να εκτελέσουν έξω από το νερό. Η θεραπευτική επίδραση του νερού παρέχει αισθητικοκινητικές εμπειρίες και προσφέρει κίνηση στο άτομο που δεν περπατάει.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται καλύτερα στις εναλλακτικές δραστηριότητες πέρα από τα στενά πλαίσια του θεραπευτηρίου. Η θεραπευτική κολύμβηση βοηθάει τα παιδιά και τους ενήλικες:

  • να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους∙
  • να ελέγξουν καλύτερα τις κινήσεις, την ισορροπία και τον προσανατολισμό τους∙
  • να βελτιώσουν την αναπνευστική τους λειτουργία∙
  • να υιοθετήσουν πιο φυσιολογικές στάσεις και κινήσεις∙
  • να χαλαρώσουν, βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχο ακούσιων κινήσεων.

Η ομάδα του Προγράμματος Θεραπευτικής Κολύμβησης αποτελείται από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας της πισίνας, τον Υπεύθυνο Προγράμματος της πισίνας, τους εκπαιδευτές–θεραπευτές, τον ναυαγοσώστη και τους βοηθούς. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ετησίως περισσότερα από 35 παιδιά και 35 ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Piscines Ideales  για την βοήθεια που μας παρείχε στην τεχνική επιμέλεια και στον εξοπλισμό της πισίνας, το Υπουργείο Μεταφορών για την βοήθεια στον εξοπλισμό της πισίνας καθώς και την MARFIN-EGNATIA BANK, που μέσω του Ραδιομαραθώνιου Αγάπης 2008, κάλυψε τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος για ένα έτος.

Επίσης ευχαριστούμε το Ίδρυμα Δημητρίου & Μπλανς Λαμπροπούλου, που με τη δωρεά τους το 2015 κάλυψε μερικώς τη λειτουργία του προγράμματος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *