Δημιουργία της πρώτης εξειδικευμένης μονάδας για παιδιά με υποψία κακοποίησης στο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη» στη Β’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Η νέα μονάδα αποτελεί τον πρώτο εξειδικευμένο νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης.

Στον κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη της νέας Μονάδας μπορούν:

  • Να εκτιμούν, σε συνεργασία με τους εκάστοτε θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου, πιθανά περιστατικά κακοποιημένων παιδιών, στο πλαίσιο διεπιστημονικής ομάδας,
  • Να εξετάζουν τα εν λόγω παιδιά και τις οικογένειές τους,
  • Να καταγράφουν συστηματικά τα περιστατικά και να διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή διαχείρισή τους,
  • Να προσφέρουν συστηματικές υπηρεσίες ενημέρωσης του γενικού κοινού και να πραγματοποιούν προληπτικές δράσεις για την προφύλαξη των παιδιών από τη βία και την αμέλεια,
  • Να προσφέρουν εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές σε ιατρούς που διαχειρίζονται περιστατικά σε όλη τη χώρα,
  • Να συντονίζουν τις δράσεις των εκπαιδευμένων παιδιάτρων που υπηρετούν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας,
  • Να διαμορφώνουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που εμπλέκονται στη φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο για όλες τις μορφές κακοποίησης και παραμέλησης.

Η τελετή των εγκαινίων της μονάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (05/06/2018) παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η οικογένεια Ι. Βαρβιτσιώτη και το Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΕΛΙΖΑ, τιμώντας την προσφορά της Σόφης Βαρβιτσιώτη, πραγματοποίησαν μία σημαντική δωρεά όσον αφορά στη δημιουργία της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη»

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και είχε αναπτύξει σημαντική δράση για την προστασία των παιδιών.

Πηγή