Παρουσίαση Λευκώματος Αφοί Λαμπρόπουλοι 1901-1999 στο Ζάππειο Μέγαρο

Με μεγαλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 νοεμβρίου 2016, στο Ζάππειο Μέγαρο η παρουσιαση του λευκώματος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου με τίτλο: Αφοί Λαμπρόπουλοι, 1901-1999 «Διαλέγουν πριν από σας – για σας».

Το Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα Δημητρίου και Μπλανς Λαμπροπούλου συγκέντρωσε σε έναν τόμο την ιστορία του καταστήματος από το 1901 μέχρι το 1999, καθως και την πορεία των ιδρυτών του μέσα από μαρτυρίες, πρακτικά γενικών συνελεύσεων, αποκόμματα εφημερίδων αλλα και διαφημίσεις που δείχνουν τις αλλαγές και τις τάσεις στη ζωή των Ελλήνων, αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό και και χρήσιμο τρόπο την Ιστορία μιας πρωτοπόρου, εύρωστης επιχείρησης και μιας μεγάλης οικεγένειας εμπόρων που άφησαν στην πόλη ανεξίτηλα το ίχνος τους.

Σκοπός του λευκώματος δεν είναι μόνο να συμβάλλει στην μελέτη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλα επίσης να προβάλλει τις ορθές επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργούν πλούτο σε αρμονία με την κοινωνία και όχι σε βάρος της.

Η συγγραφέας κα ιστορικός Ελένη Μπενέκη, στην παρουσίαση του ιστορικού λευκώματος ανέδειξε την τεράστια εμβέλεια των εγχειρημάτων της οικογένειας Λαμπρόπουλοι αλλα και τον τρόπο με τον οποίο η διαδρομή της ταυτίζεται με την ιστορία της χώρας.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, επισημαίνοντας οτι «το λεύκωμα επαναφέρει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το θέμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας», ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Εμμανουήλ Λεκάκη, πρώην Οικ. Διευθυντή του καταστήματος Αφοί Λαμπρόπουλοι.

Στον επίσημο χαιρετισμό έγινε ειδική αναφορά στους δωρητές Δημήτριο & Μπλανς Λαμπροπούλου από την Πρόεδρο Ξένια Π. Λαμπροπούλου, εγγονή του Ιδρυτή των καταστημάτων Ξενοφώντος και κόρη του εκλειποντος επίτιμου και δια βίου Προέδρου του Ιδρύματος Τάκη Ξ. Λαμπροπουλου.

Την παρουσίαση συνόδευε μια ιστορική έκθεση τεκμηρίων σχετικών με την επιχείρηση Αφοί Λαμπρόπουλοι, την οποία επιμελήθηκε η μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου, με πλούσιο υλικό όπως παλιές συσκευασίες, διαφημίσεις και αντικείμενα που ανέδυαν την αισθητική και το πνεύμα της εποχής.

Η παρουσίαση του Λευκώματος ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο μουσικό αφιέρωμα για την ιστορία της δισκογραφικής εταιρείας EMI / Columbia, με γνωστά τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά με συνοδεία πιάνου.