Θεραπευτική Κολύμβηση από την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/ “Πόρτα Ανοιχτή”

Την περίοδο του 1990, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ξεκίνησε ένα από τα πρώτα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης στον ελληνικό χώρο.

Με τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας  στο Κέντρο “Πόρτα Ανοιχτή και με την πρακτική, εσωτερική πισίνα τους, ξεκίνησαν, εκ νέου από το 2008, να προσφέρουν προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης στα άτομα με εγκεφαλική παράλυση. Πολύτιμοι σύμμαχοί τους στο έργο μας, οι τρεις εκπαιδευτές που εξειδικεύτηκαν στη μέθοδο Halliwick, καθώς και ο βοηθός ναυαγοσώστης.

photo credits : Οι τρεις εξιδεικευμένοι στη μέθοδο Halliwick εκπαιδευτές, επί τω έργω

Η θεραπευτική κολύμβηση προσφέρει ένα συνδυασμό κινησιοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης και ψυχαγωγίας. Μέσα στο νερό το μυϊκό σύστημα δραστηριοποιείται με μεγάλη ένταση, βοηθώντας τα άτομα με σπαστικότητα να εκτελέσουν κινήσεις που δεν θα τους ήταν δυνατό να εκτελέσουν έξω από αυτό. Επιπλέον, η θεραπευτική επίδραση του νερού παρέχει αισθητικοκινητικές εμπειρίες, προσφέροντας κίνηση στα άτομα που δεν περπατούν.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι τα άτομα με αναπηρία ανταποκρίνονται καλύτερα στις εναλλακτικές δραστηριότητες πέρα από τα στενά πλαίσια του θεραπευτηρίου. Η θεραπευτική κολύμβηση βοηθάει τα παιδιά και τους ενήλικες:

  • να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους,
  • να ελέγξουν καλύτερα τις κινήσεις, την ισορροπία και τον προσανατολισμό τους,
  • να βελτιώσουν την αναπνευστική τους λειτουργία,
  • να υιοθετήσουν πιο φυσιολογικές στάσεις και κινήσεις,
  • να χαλαρώσουν, βελτιώνοντας έτσι τον έλεγχο ακούσιων κινήσεων.

photo credits : Το πρόγραμμα Θεραπευτικής κολύμβησης ξεκίνησε εκ νέου το 2008  

Η ομάδα του Προγράμματος Θεραπευτικής Κολύμβησης αποτελείται από τον Υπεύθυνο Λειτουργίας της πισίνας, τον Υπεύθυνο Προγράμματος της πισίνας, τους εκπαιδευτές–θεραπευτές, τον ναυαγοσώστη και τους βοηθούς. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ετησίως περισσότερα από 35 παιδιά και 35 ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση.

Το Ίδρυμα Δημητρίου & Μπλανς Λαμπροπούλου, με τη δωρεά τους το 2015 κάλυψε μερικώς τη λειτουργία του προγράμματος.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *